Vadim Derbeniov – un cavaler al filmului moldovenesc

Vadim Derbeniov, operator, regizor și scenarist, ar fi împlinit 85 de ani. S-a născut la 18 iunie 1934, or. Yaroslavl, Rusia. A decedat la 25 octombrie 2016, or. Moscova, Rusia.

Și-a început activitatea la studioul „Moldova-film” după ce a absolvit VGIK (1957), facultatea operator imagine. A debutat ca operator la documentarul „Drum bun” (1957). După care urmează filmele artistice: „Baladă haiducească” (1958), „Cântec de leagăn” (1959), „Omul merge după soare” (1961), unde a evoluat în calitate de operator.

Debutează în regie cinema cu filmul aristic „Călătorie în april” (1962). Succesul răsunător în calitate de regizor și operator l-a avut cu filmul „Ultima lună de toamnă” (scenariul Ion Druță), o ecranizare a nuvelei omonime, înalt apreciat la festivaluri, inclusiv internaționale, dar interzis de autoritățile sovieto-comuniste de la Chișinău.

În 1968 Vadim Derbeniov realizează un film romantic „Cavalerul viselor” după cartea lui Aleksandr Grin. Filmul nu a avut succesul celor anterioare, a fost mai mult o „clipă de reculegere” într-un moment crucial al vieții sale de creație. După care Vadim Derbeniov părăsește studioul „Moldova-film” și pleaca la Moscova, unde activează la „Mosfilm” și la Asociația de creație „Ekran” a TV Centrale.

Vadim Derbeniov a lăsat în istoria cinematografiei moldovenești creații incontestabile ca nivel profesional și valoare artistică și i s-a spus cu drag cavalerul de onoare al cinematografiei moldovenești.

Larisa Ungureanu, critic de film, Secția „Memoria Chișinăului”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s