Valentina Rusu Ciobanu, Lică Sainciuc. Mica istorie din albumul de familie

Ca un „preludiu” al acestei cărți poate fi luat textul de la pag. 5, întitulat „Mica istorie”, în care citim: „Vedeam aceste fotografii din copilărie, de multe ori comentate de bunici. Erau comentate și unele obiecte mai vechi: cum au ridicat casa, cum au cumpărat ceasul, cum a apărut robinetul de apă. Mai povesteau cum s-a întors de la război Glebus, cum a ajuns la Chișinău bunica din Lituania. Construind cartea, am pornit de la prima imagine datată, cea din 1874, și nu știam unde mă voi opri. Mai târziu mi s-a părut cel mai potrivit anul 1974, când m-am însurat – după acel an pot să continuie copiii mei. Astfel, mi-au ieșit o sută de ani.”

Un volum din 212 pagini, cu texte, comentarii, amintiri, multe fotografii și imagini de epocă. Această carte nu se aseamănă cu altele. Mai exact, cu acele care au  Cuvânt înainte, Prefață, Cuprins, Anexe, Indici de nume  etc. Acest volum a fost conceput ca o poveste documentară, prezența autorului/autorilor făcându-se simțită în fiecare cuvânt, text, îndemn, precizare. O prezență tacticoasă, respectuoasă, plină de căldură și umor fin.

Așa dar, avem un secol de trări, simțiri, un secol de vieți și destine omenești – părinți, rude, bunei, vecini, prieteni, colegi, evenimente prin care a trecut familia artiștilor plastici Glebus Sainciuc și a Valentinei Rusu Ciobanu și a fiului lor Lică Sainciuc, arhitect, artist plastic, designer, grafician, istoric de artă.

Vă îndemnăm să urmăriți, filă cu filă, această carte, în care poate o să vă „regăsiți”, dar cu siguranță o să găsiți adevărate relicve, păstrate cu grijă în Albumul de familie.

De menționat că acest volum a fost editat cu suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Coperta, concepția grafică și machetarea aparțin lui Lică Sainciuc.

Secția Memoria Chișinăului

Rusu Ciobanu, Valentina, Lică Sainciuc. Mica istorie din albumul de familie / Valentina Rusu Ciobanu, Lică Sainciuc. – [Chișinău] : Arc, 2018 (Imprimat în Ungaria). – 212 p. : fot.

Imaginile sunt preluate din cartea


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s