Istoria cartofiliei Basarabene

Monografia„Istoria cartofiliei Basarabene” de Aureliu Ciobanu, Contsantin Gh. Ciobanu este un Catalog cartofil ilustrat, Volumul I, perioada 1896-1917.

          În Cuvânt-Înainte, semnat de Mihai Ursu, director general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală al Republicii Moldova, se menționează că „apariția unei monografii despre cărțile poștale ilustrate cu tematică basarabeană este așteptată nu doar de către colecționari, ci în aceeași măsură și de persoanele care se interesează de istoria plaiului, de trecutul lui.”

          Din Sumar fac parte: Capitolul I. Cu titlul Apariția scrisorii deschise, alcătuit din trei compartimente în care se analizează Cartea poștală ca fenomen cultural, Cartea poștală ilustrată; Apariția și dezvoltarea scrisorii deschise ruse ș.a. Capitolul II este întitulat Evoluția cartofiliei: proces istorico-cultural, care are patru comprtimente, printre care: Criterii de clasificare a cărții poștale; Fotografia ca imagine în cartofilie; Cărțile poștale fotografice. Cel mai voluminos capitol din monografie este Capitolul III. Emitenții cartofili (1890-1917). Cu un studiu nu prea mare despre Rolul și figura editorului (producătorului), după care urmează 46 de compartimente, dedicate editorilor din Basarabia. Primul editor cartofil și fondator al cartofiliei din Basarabia a fost Alexander-Wilhelm Wolkenberg „suspus turc, de confesiune luterană, era negustor care se pare că locuia permanent în Chișinău (casa în care a locuit familia negustorului este și azi pe bul. Ștefan cel Mare și Sfânt 151, în prezent aici se află Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova), care a desfășurat o bogată și variată activitate cartofilică. Produsele realizate de A. Wolkenberg, pot fi împărțite în trei categorii: Vederi din Basarabia; Chișinău – capitala guberniei Basarabia; Tipuri basarabene. Activității acestui editor îi sunt dedicate circa 100 pagini din monografie.

          Ce este cartofilia? Conform dexonline.ro cartofilia este o ramură a filateliei care se ocupă cu colecționarea, studierea și expunerea cărților poștale ilustrate.

Volumul I al albumului-catalog Istoricul cartofiliei Basarabene este o premieră în domeniu. A fost editat cu contribuția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.

Larisa Ungureanu, Secția Memoria Chișinăului

Ciobanu, Aureliu. Istoria cartofiliei Basarabene: Catalog cartofil ilustrat / Aureliu Ciobanu, Constantin Gh. Ciobanu; Muzeul Naț. de Etnografie și Istorie Naturală, Asoc. Filateliștilor, Maximafiliștilor și Cartofiliștilor din Rep. Moldova. – Vol. 1. Perioada 1896 – 1917. – Chișinău: S. n., 2018. – 364 p.: fig., tab.

Imaginiile sunt preluate din cartea


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s