Petru Bogatu: Viața secretă pe care nu pot s-o uit

Cartea lui Petru Bogatu „Viața secretă pe care nu pot s-o uit” a fost editată în anul 2018 și este, după cum spune autorul „un mixt de ficțiuni artistice și de publicistică ancorată în realitățile timpului”.

Volumul include narațiuni scurte cu aspect de parabolă, eseuri cu tentă teleologică, editoriale, portrete, pamflete, analize și comentarii politice, scrise și publicate pe pracursul a mai bine de două decenii în presa românească de la Chișinău, București sau în cea internațională, cât și citite la postul de Radio Vocea Basarabiei.

Cartea este alcătuită din Nota autorului, În loc de prefață, după care urmează Capitolul I cu titlul „Cruciulița de aramă”, Capitolul II întitulat „Singuri în univers” și Capitolul III, cel mai voluminos, care se numește „Amintiri dintr-un prezent continuu”. De remarcat, că fiecare capitol începe cu un scurt Prolog, care explică natura articolelor, cronicilor, editorialelor sau eseurilor incluse.

Capitolul I. Cruciulița de aramă este cel mai scurt, fiind alcătuit din cinci bucăți, printre ele și o mini-piesă radiofonică „Vladimir așteaptă un telefon de la guvernul mondial” (adaptare după Fiodor Krașeninnikov).

Capitolul II. Singuri în univers, în care sunt incluse eseuri de natură filozofică și teologică, pe care autorul le crede mai curând fantezii metafizice.

Capitolul III. Amintiri dintr-un prezent continu care include articole și cronici politice, scrise în ultimele două decenii. „Veți găsi, scrie Petru Bogatu în Prologul acestui capitol, cronici despre unionism, relația cu Occidentul și Rusia, problema transnistreană și altele care, deși publicate cu ani în urmă, lămuresc situația de astăzi.”

Volumul „Viața secretă pe care nu pot s-o uit” de Petru Bogatu a fost editată cu contribuția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republoca Moldova.

Larisa Ungureanu, Secția Memoria Chișinăului

Bogatu, Petru. Viața secretă pe care nu pot s-o uit / Petru Bogatu. – Chișinău: S. n., 2018. – 320 p.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s