Bibliotecarii BM descoperă Parlamentul Republicii Moldova

În mijlocul verii, pe 15-17 iulie curent, serviciul „BiblioTur” a oferit  pentru colegii noștrii, bibliotecarii Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, vizite de  informare la una din cele mai importante instituții ale țării – Parlamentul Republicii Moldova. 66 de bibliotecari au făcut cunoștință cu istoria edificiului Parlamentului, cu detalii despre reconstruirea clădirii după protestele din 7 aprilie 2009. Bibliotecarii au vizitat, în primul rând, Biblioteca Parlamentului, unde au făcut cunoștința cu colecțiile, profilul utilizatorilor bibliotecii, colaborarea cu alte biblioteci, cu utilizarea spațiului pentru ședințe ale comisiilor. Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a oferit Bibliotecii Parlamentului Ghidul „Chișinău: străzi, bulevarde, piețe” cu autograful directorului general dr. M. Harjevschi, având certitudinea că va fi util, inclusiv și deputaților.

În continuare bibliotecarii au vizitat Muzeul Parlamentului inaugurat în 2017. Un viu interes au trezit un șir de documente devenite istorice (Declarația de Independență), fotografii de epocă, cărți, suvenire, cadouri protocolare etc. Excursanților le-a fost demonstrat un scurt documentar. Bibliotecari au fost impresionați de culoarea azurie din Sala Europa unde au loc diverse ședințe, reuniuni la nivel înalt, ședințe de lucru la nivel național și internațional.

Ultimul spațiu vizitat de bibliotecari a fost Sala de plen a Legislativului. De pe ecranele televizoarelor, sala pare mare. În realitate e cu mult mai mică și mai compactă. Ghidul a explicat în detalii structura sălii, împărțită pe sectoare în conformitate cu locurile fracțiunilor parlamentare. În Sala respectivă există zonă pentru corpul diplomatic, invitați, consilieri, pentri ziariști și vizitatori .

Bibliotecarii au fost impresionați de posibilitatea de a se afla în spațiile în care activează deputații, pentru care au votat. Câteva impresii ale bibliotecarilor:

Anastasia Moldovanu, Filiala de Arte „Tudor Arghezi”:

A fost prima mea ocazie să vizitez clădirea Parlamentului Republicii Modova. Am rămas cu impresii pozitive. E o idee bună organizarea acestei excursii de către Secția „Memoria Chișinăului” și, în special, a Dnei Taisia Foiu. Bibliotecarii trebuie să cunoască astfel de informații, pentru a putea transmite conținutul veridic utilizatorilor. M-a impresionat arhitectura clădirii, holul și în special reprezentarea grafică amplasată în acest spațiu, care oferă o informație succintă despre istoricul construcției edificiului și căile de acces. Muzeul Parlamentului, creat cu puțin timp în urmă, este unul din punctele forte din cadrul excursiilor care se organizează în incinta clădirii, deoarece conține informații despre istoria constituirii Parlamentului nostru, argumentate cu surse documentare autentice – Constituția țării, Declarația de Independență, poze ale deputaților din Primul Parlament, cu Președinții de Parlament, toate acestea păstrând tradiția istorică a Parlamentului „Sfatul Țării” din 1918. Prezintă interes și Biblioteca Parlamentului, care ne oferă posibilitatea să facem o paralelă cu Biblioteca Municipală. Ne-a impresionat de asemenea Sala Europeană, dovadă a vectorului european în direcția de activitate a forumului legislativ suprem, Sala de Ședințe a deputaților.

Maria Gonța, șef sectie CNEPB:

În primul rând, mi-a plăcut foarte mult ghidul Tatiana Cazacu, care cu multă dăruire a vorbit despre clădirea Parlamentului, ne-a ghidat (22 de bibliotecari) prin cele mai importante săli, cum ar fi: Sala Europa, unde am descoperit o sală frumoasă, comodă, dotată cu tehnica necesară; Sala de ședințe plenare – aici cred că m-am rătăcit cu privirea. Și chiar dacă nu a fost permis așezatul în fotoliile deputaților, eu mi-am permis măcar să mă gândesc cât de comod și bine este să stai pe așa un scaun și să deții o asemenea funcție. Am rămas impresionată de macheta Parlamentului Republicii Moldova, o lucrare excepțională și atât de reală. A fost și asta o experiență, mulțumim pentru organizare Secției „Memoria Chișinăului”.

Elena Taragan, Secția Studii și Cercetări:

Am fost uşor impresionată de ceea ce am văzut astăzi în cadrul excursiei la Parlament. Mă aşteptam la un interior într-un stil vechi, dar mi-a fost dat să văd un interior elegant, care produce o ambianţă plăcută. Totodată, sala şedinţelor plenare eu aş zice că arată mult mai bine decât la televizor, mobila este făcută dintr-un lemn de calitate, conferind sobrietate. E într-adevăr foarte frumos în această sală şi recomand să o vizitaţi. Totodată, macheta de la intrare, care reprezintă o versiune a Parlamentului la o scară redusă, de 1 la 50, redă cu precizie elemente arhitecturale ale acestei construcţii. A fost o excursie interesantă, am aflat lucruri noi, importante. Mulţumesc organizatorilor şi ghidului.

Biblioteca „Târgu-Mureș”: Echipa Bibliotecii „Târgu-Mureș”

Echipa Bibliotecii „Târgu-Mureș” a rămas profund impresionată de excursia la Parlamentul Republicii Moldova, întrucât am aflat lucruri inedite despre biblioteca Parlamentului, muzeul, Sala de ședințe etc. Ghidul ne-a prezentat la cel mai înalt nivel curiozități despre clădirea Parlamentului și ne-a răspuns cu lux de amănunte la toate întrebările noastre. Mulțumim organizatorilor!

Elena Cebotari, CNEPB:

Organul reprezentativ suprem al Republicii Moldova are o clădire pe măsură și, pe bune, e considerată un monument de importanță națională. Informația furnizată a fost pentru mine una utilă, am aflat lucruri noi, m-a impresionat sala de ședințe, decorul, mobilierul, condițiile de muncă. Nu-mi rămâne decât să le doresc deputaților o activitate mai eficientă de a schimba lucrurile spre bine.

Tatiana Iovu, Secția Promovare și Comunicare, Olga Tulbure, Secția Achiziții Publice:

Interiorul Parlamentului ne-a trezit un real interes, am avut ocazia de a admira sediul puterii legislative, de a descoperi date și fapte din istoria acestei construcții, de a vedea spațiile dotate cu echipament tehnic pentru traducere simultană. Ghidul, foarte amabil, deschis și receptiv, a interacționat ușor cu grupul, iar felul de a relata momentele istorice semnificative a fost pe înțelesul atât al copiilor, cât și al adulților.

Evelina Bocancea, Secția Tehnologii Informației:

Экскурсия в Парламент стала для меня приятным и познавательным событием. Понравились современные продуманные интерьер – все выглядит сдержанно и достойно. Создана рабочая и, вместе с тем, торжественная обстановка. Радостно было посетить библиотеку, выслушать гида, которая любезно поведала нам о тонкостях работы этого учреждения и ответила на все интересующие нас вопросы. Хочется особо отметить Музей Парламента и парламентаризма, с его уникальными экспонатами, каждый из которых имеет свою историю. Этот музей достоин самостоятельной экскурсии. Зал заседаний показался меньше, чем он выглядит на экране телевизоров и каким-то уютным. Остается надеяться, что законы, принятые в этом зале, будут идти только на пользу нашим гражданам и нашей стране.

Mircea Ciochina, Filiala „O. Ghibu”:

Mi-au plăcut holurile de marmură şi Muzeul unde sunt expuse exponatele şi materialele din istoricul activităţii Parlamentului.

Ludmila Dogotari, Filiala „Codru”:

O excursie interesantă, utilă pentru fiecare din noi. E bine să cunoști din interior locul de unde aleșii poporului hotărăsc și adoptă legi.

Echipa Secției MRI:

A fost o practică care ne-a familiarizat mai bine cu mecanismul de funcţionare a statului şi de fapt care este responsabilitatea oamenilor care decid soarta ţării. Am fost interesați de a afla detalii din istoria şi semnificaţia edificiului, structura şi activitatea Legislativului. Suntem foarte recunoscători că am avut posibilitatea să facem cunostinţă cu Biblioteca, Muzeul Parlamentului. Şi desigur, cel mai impresionant moment a fost  Sala de şedinţe a deputaţilor, acolo unde se hotărăște soarta întregului popor. În concluzie, acestă experienţă a fost unică şi suntem recunoscători Secției „Memorie Chișinăului” că ne-a oferit o asemenea posibilitate, care a fost binevenită pentru bibliotecari.

Viorica Moraru, Victoria Cebanu, Biblioteca „Ovidius”:

Am avut posibilitatea de a beneficia de un tur ghidat  în clădirea Parlamentului Republicii Moldova. Întâmpinaţi de un ghid, acesta ne-a făcut o incursiune cognitivă în istoria şi activitatea Legislativului. Am vizitat muzeul Parlamentului în care sunt expuse obiecte donate de personalităţi marcante din diverse domenii de activitate. Clădirea e foarte confortabilă şi dotată cu mobilier la standarde europene în care se iau decizii importante pentru societate.

Vera Pavlov, bibliotecar BPD :

Mulțumesc mult administrației BM „B.P.Hasdeu” pentru organizarea excursiei la Parlamentul RM. Am rămas surprinsă de frumusețea și istoria acestei clădiri. În decursul acestei vizite am reușit să văd unde activează aleșii poporului,am aflat în ce mod decurge procesul legislativ. Mulțumesc, din partea Bibliotecii Publice de Drept, pentru cartea donată – Parlamentul RM, care va fi utilă și interesantă utilizatorilor.

Cezara Tulbure, 10 ani

Am vizitat Parlamentul Republicii Moldova. Am fost în sălile de conferință, de ședință pentru delegații, în muzeu, în bibliotecă și în sala de plen unde fiecare deputat are locul său, decis de la început și care nu se schimbă. În muzeu se află multe lucruri interesante, dintre care unele au fost dăruite de către foștii deputați, iar altele de vizitatori străini. Biblioteca dispune de diferite cărți despre trecutul și prezentul țării noastre. Clădirea Parlamentului are o importanță națională deosebită și ar trebui să o vizitați și voi.

Pe durata excursiilor am fost însoțiți de Tatiana Cazacu, consultant principal, Direcţia generală comunicare și relații publice, căreia am vrea să-i aducem sincere mulțumiri.


3 thoughts on “Bibliotecarii BM descoperă Parlamentul Republicii Moldova

 1. Se spune că ideile frumoase vin de la oameni open-minded. În cazul nostru este doamna Taisia Foiu un om al cărții, al ideilor creative și practice. Îi mulțumim că sa gândit la toți colegii de breaslă și nea provocat cu excursia de la Parlament. Aici cu o deosebită plăcere ghidul excursiei ne-a prezentat istoria şi semnificaţia edificiului, despre structura și activitatea Legislativului, precum și obiectele moștenite de parlament. Colegii de la biblioteca „Ștefan cel Mare” împreună cu mine(L.Gamarța) și copila mea(Cornelia) am rămas profund impresionați de condițiile de muncă a deputaților, de muzeu și bibliotecă. Mulțumim DOAMNA TAISIA FOIU și așteptăm cu drag și alte excursii prin intermediul căreia ne-am cunoaște mai bine Chișinăul.

  Liked by 1 person

 2. Cristina Roșca 11 ani (elevă)
  Vreau să aduc mulțumiri doamnei Taisia Foiu pentru excursia organizată. Vizitând Parlamentul R.Moldova împreună cu grupul de bibliotecari am rămas impresionată de turul oferit de către doamna ghid. Am descoperit o sală frumoasă unde se petrec ședințele cu cei 101 deputați.Mai apoi am făcut și poze la tribuna parlamentului. Dar cel mai mult mi-a plăcut muzeul în care se află obiecte și acte istorice valoroase ale neamului nostru.

  Like

 3. Cristina Roșca 11 ani (elevă)
  Vreau să aduc mulțumiri doamnei Taisia Foiu pentru excursia organizată. Vizitând Parlamentul R.Moldova împreună cu grupul de bibliotecari am rămas impresionată de turul oferit de doamna ghid. Am descoperit o sală frumoasă unde se petrec ședințele cu cei 101 deputați.Mai apoi am făcut și poze la tribuna parlamentului. Dar cel mai mult mi-a plăcut muzeul în care se află obiecte și acte istorice valoroase ale neamului nostru.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s