10 fapte interesante despre muzeele din Chișinău …

1. …primul muzeu, Muzeul Pontului Scitic din Chișinău, a fost fondat în 1880 de arheologul Ion Suruceanu. El a strâns o bogată colecție de obiecte rare, iar în casa sa, pe stradela Bartolomeu, a creat un frumos muzeu al antichităților.

2…clădirea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală este singura clădire din Chișinău construită special pentru muzeu (1903-1905, arhitect V. Tsyganko). Muzeul este construit într-un stil unic pseudo-maur.

3…Muzeul Național de Istorie a Moldovei este amplasat într-o clădire reconstruită în anii 80, sec. XX, copie a fostului liceu de băieți din Chișinău. Colecția muzeului are aproximativ 300 de mii de obiecte.

4. … pe teritoriul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală poate fi vizitată Grădina Botanică și un parc vechi (al cărui istorie începe în 1889), unde s-a păstrat un rar foișor de lemn, construit de Alexandru Bernardazzi. Vivarium este o grădină zoologică a muzeului, cu numeroase specii de păsări și animale.

5. … Casa-muzeu A. Pușkin din Chișinău și apartamentul său din Sankt Petersburg sunt unicele două case în care a locuit poetul, care s-au păstrat până azi.

6. … în Muzeul de Artă Plastică din Chișinăului se află cea mai bună copie din lume a tabloului „La Chocolatière” („Fata cu ciocolată”) de Jean-Etienne Liotard (autor Al. Lactionov). Originalul este expus la Galeria din Dresda.

7 … Muzeul de Istorie al Chișinăului este situat în clădirea Turnului de apă. Înălțimea sa este de 22 de metri. În interior se află scara metalică în formă de spirală fabricată la uzina din Chișinău a lui Serbov-Sîrbu. Pereții de la baza turnului au o grosime de 2 metri. Turnul nostru de apă, construit în 1892, este cu doar trei ani mai tânăr decât faimosul Turn Eiffel.

8 … la Muzeul de Ştiinţe Naturale de la Universitatea de Stat din Moldova sunt peste 10.000 de exponate de faună marină, colectate pe parcursul a 60 de ani de studenți și profesori. Colecția sa conține exemplare unice care nu pot fi găsite în niciun muzeu din lume.

9 … muzeul faimosului arhitect A. Sciusev a fost organizat chiar de arhitect în 1947, în casa în care a locuit. Ca exponate sunt prezente originalele fotografiilor, desenelor, schemelor, documentelor din arhiva personal a arhitectului.

10 … la Chișinău puteți vizita muzeul Cosmonautului, Muzeul tehnicii de calcul,  Muzeul transportului electric, Muzeul Pompierilor, Muzeul Serviciului Vamal, Muzeul de Anatomie și  Muzeul Olimpic.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s