BiblioTur – Descoperim Chișinăul altfel

O excursie pentru colegi

O excursie-exemplu pentru bibliotecarii din suburbiile mun. Chişinău şi alte localităţi din ţara, participanţii la replicarea proiectului “Descopera localitatea ta prin QR cod” din cadrul programului Novateca. Pentru participanţi a fost prezentat itinerarul „Chişinău – oraş verde”: Grădina Publică „Ştefan cel Mare”, Parcul Catedralei. Bibliotecarul-ghid Ludmila Odobescu, filiala M. Drăgan, BM „B.P. Hasdeu” a prezentat cele mai interesante şi atractive locuri din aceste două parcuri din centrul capitalei. Beneficiarii au făcut cunoştinţa şi cu QR codurile instalate pe monumentele acestui traseu.


Pe urmele arhitecţilor renumiţi chiar şi într-o zi ploioasă! 

Ieri, 6 aprilie a fost organizată o excursie cu 12 elevi de la Liceul Teoretic “Nicolae Sulac” şi Gimnaziul nr. 53, cititori fideli ai bibliotecii A. Mickiewicz, care demult işi doreau această excursie. Excursia pe cel mai preferat itinerar din proiect – “Pe urmele arhitecţilor renumiţi” a fost realizată de ghidul Svetlana Gumeni.

Excursia a urmat pe traseul obişnuit (prezentarea clădirilor celor mai cunoscuţi arhitecţi ai Chişinăului). Svetlana a îndrumat elevii pe str. A. Sciusev, a povestit despre strada, care poartă numele renumitului arhitect Alexei Sciusev. Copii au intrat şi în bisericile incluse în itinerar: Biserica Sf. Theodora de la Sihla şi în Biserica Sf. Pantelimon – în ambele au fost impresionati să afle despre istorie, aspectul interior şi arhitectura deosebită (realizată de arhitectul A. Bernardazzi). Excursia s-a finalizat la Muzeul Oraşului Chişinău, pe care excursanţii au vizitat pentru prima dată şi au rămas plăcut surprinşi.

Excursia a coincis cu Săptămâna “Biblioteca Municipală zâmbeşte” la care au participat excursanţii, părinţii, ghidul iradiând zâmbete şi bună dispoziţie !

This slideshow requires JavaScript.

Scriitoarea Vera Crăciun (Galați, România) în musaferie la Chișinău

Serviciul BiblioTur – descoperim Chișinăul altfel ne permite să valorificăm patrimoniul acestui oraș, și ne face pe noi, bibliotecarii – ghizi, să prezentăm încrezători obiectele din itinerarele prestabilite cititorilor, familiei, prietenilor, vizitatorilor de peste hotare, etc.

 La ințiativa Nataliei Ghimpu, director filiala Liviu Rebreanu, am organizat o excursie pentru scriitoarea Vera Crăciun din Galați, România, venită la Chișinău la întâlniri cu cititorii din filialele BM ”B. P. Hasdeu”.

 Este interesant cum vede orașul nostru o persoană venită din afara lui, cum remarcă unele detalii, cărora, noi, locuitorii, nu le atragem atenția, fie că ne-am obișnuit cu ele, fie dintr-o ușoară neglijență. Pe doamna Crăciun a impresionat-o mult edificiul Muzeului de Arte Plastice (Casa Herța), parcă ar fi o bijuterie, a remarcat dumneaei. Ascultând legenda despre Ioan Damaschin, iconograful, a dorit să intrăm în Lăcașul Sfânt Schimbarea la față, unde se află icoana Triherușa. A suscitat interes Casa Editurilor, atât prin elementele arhitecturale în formă de carte, cât și prin istorisirea despre activitatea sa din anii 80. La fel, deosebită a fost găsită și clădirea în stilul cofraj volumetric glisant – Ministerul Agriculturii. (Am fost întrebate ce simbolizează văcuța din fața acestei clădiri?) Și celelalte obiecte turistice, precum clădirea Președenției (aici, scriitoarea a făcut o analogie cu Casa Poporului din România), Parlamentul Republicii Moldova (cu cele două figuri Karl Marx, Friedrich Engels prezente doar în imagini), Patria Loteanu, Teatrul de Operă și Balet ”Maria Bieșu” (cu descriera unor momente captivante din viața primadonei de către doamna Natalia Ghimpu), au stârnit admirația scriitoarei Vera Crăciun.

Excursia ce a vizat itinerarul Tur prin centrul orașului Chișinău (I) a fost una frumoasă, de suflet. Nu contează câți vizitatori ai de ghidat, important e să-ți faci îndeplinești cu desăvârșire rolul de ghid.

Liliana JUC,  bibliotecar-ghid

This slideshow requires JavaScript.

O nouă excursie pietonală prin centrul Chișinăului

Penultima zi de primăvară. O zi caldă cu mult soare, dar și cu puțin vânt. Pregătită de excursie, costumată în haine de epocă, înarmată cu două albume, împreună cu doamna Taisia Foiu, Manager Departamentului “Memoria Chişinăului”, așteptăm grupul de copii lângă monumentul lui Ștefan cel Mare pentru a descoperi împreună cu ei Chișinăul altfel. În doar câteva minute, elevii clasei a IV-a, Liceul Teoretic Dante Alighieri, însoțiți de învățătoarea lor Valentina Grostopor, se apropie plini de bucuria de a cunoaște ceva nou. Excursia începe. Istorisesc sumar despre monumentul lui Ștefan cel Mare, Piața Marii Adunări Naționale, Casa Eparhială/Casa Guvernului, Catedrală, Porțile Sfinte, apoi, ne deplasăm în Grădina Publică. Pentru o mai mare relevanță, organizăm o galerie a desenelor realizate de elevii Liceului de Arte Plastice ”Igor Vieru” – Chișinăul de ieri și de mâine. Înveșnicim frumoasele momente și ne continăm drumul după intinerarul stabilit. Copiii ascultă, imprimă în telefoane, privesc cu interes la fotografiile vechi din album.

Istoria edificiului BM ”B. P. Hasdeu”, arhitectura, plăcuța cu inscripția Hotel Suisse, incită mult atenția participaților. Urmează apoi Teatrul de Operă și Balet, clădirea Președenției, Parlamentul Republicii Moldova, interesant prin cele două figuri prezente doar în imagini – Karl Marx, Friedrich Engels (unde sunt ei se interesează un elev.)  Continuăm apoi cu cea mai înaltă clădire administrativă –  Ministerului Agriculturii. Aici, învățăm noi elemente de stil – cofraj volumetric glisant. Vizavi, Muzeul de Arte Plastice (Casa Herța), inedit prin elementele ornametale, cromatică, asemeni unui tort, după o etichetare a cuiva. Urmează Biserica Schimbarea la față, cu uimitoarea ei istorie și legendă despre icoana Triherușa. Uimire stârnește Casa Editurilor prin elementele arhitecturale în formă de carte, și prin istorisirea despre valoarea de altădată a cărții, despre faptul că în anii 80 editarea cărților ne hrănea nu doar spirital. Cu multă curiozitate au fost privite edificiul primului spital orășenesc, unde s-a stins răpus de tifos Alexei Mateevici și Biserica Sântul Ierar Nicolae, unde a fost privegheat poetul. Personalitatea medicului Toma Ciorbă a provocat admirație.

Fiecare edificiu este admirat pe îndelete și compartat cu imaginea veche. Albumul cu poze, vestimentația de epocă transmit suflul Chișinăului de altădată. Pe parcursul întregului intinerar s-a menținut spiritul curiozității și bunei dispoziții.

Liliana JUC, bibliotecar-ghid

 

This slideshow requires JavaScript.

 


Excursie pentru studenţi – viitorii ghizi

Joi, 23 martie a.c. a avut loc un tur foarte interesant, emoționant şi deosebit pentru bibliotecarul-ghid Svetalana Gumeni de la Biblioteca polonă “A. Mickiewicz”. Acest tur a fost deosebit, deoarece, excursanţii au fost studenţii – viitorii ghizi de la Colegiulul Naţional de Comerţ al ASEM, facultatea “Turism”, însoţiti de profesorii colegiului.   Beneficiarii excursiei (24 la număr) au urmat cu mare atenție și interes, itinerarul “Pe urmele arhitecţilor renumiţi”, au făcut cunoştinţa cu cele mai frumoase şi reprezentative clădiri pe care le-au lăsat moștenire remarcabilii arhitecţi ai Chişinăului sec. XIX:  Alexandru Bernardazzi, Mihail Cecherul-Cuş și Henry Lonsky.

Începînd cu bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, studenţii au aflat despre denumirile trecute ale acestei străzi, despre minunata clădire a Primariei Municipiului Chişinău, Bisericii Sf. Pantelimon, Sf. Teodora de la Sihla, Muzeul Naţional de Arte etc.  (arh. Al. Bernardzzi);  Sala cu Orgă, Edificiului Comunităţii Hârboveţ (arh. Mihail Cecherul-Cuş) și despre edificiile înălţate după proiectele lui H. Lonsky. Excursanţii au fost încântați să afle despre biografia acestor mari arhitecţi, dar și despre urmele pe care le-au lăsat în istoria capitalei și a întregii țări.

Ghidul, Svetlana Gumeni a îndrumat studenţii prin partea de sus a oraşului, invitîndu-i să-și imagineze pentru câteva clipe, că trăiesc în acele vremuri. Promenada pe străzile: Vlaicu Pârcălab, 31 august 1989, Bucureşti, M. Kogâlniceanu, Al. Mateevici, a oferit posibilitatea să afle mai multe date interesante din istoria lor, să admire conacele, casele vechi, care s-au păstrat până în timprile noastre.

Excursia s-a încheiat la Muzeul Oraşului Chişinău, pe care excursanţii l-au vizitat pentru prima dată şi au rămas plăcut surprinşi atât de edificiu în sine, de istoria lui, de exponate, cât şi de panorama superbă a oraşului, care se vedea de la înălțime, în aceasta zi caldă şi frumoasă de primăvară.

T. F.

This slideshow requires JavaScript.

Proiectul „BibioTur – descoperim Chişinăul altfel” continuă cu o nouă excursie „Chişinăul – oraş verde”

Astăzi, 16 martie,  după o scurtă pauză în lunile de iarnă, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a reînceput excursiile pietonale prin centrul capitalei în cadrul proiectului „BibioTur – descoperim Chişinăul altfel”.  Turul a început de la itinerarul Chişinău – oraş verde. Bibliotecarul Ludmila Odobescu de la filiala M. Drăgan  a ghidat elevii clasei a 4-a, a Liceului cu profil tehnologic pentru copii cu vederea slabă din capitală, prin două parcuri principale din oraș – Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” și Parcul Catedralei. În drumul de la Liceu spre parc, copiii a făcut cunoştinţa şi cu alte obiective turistice: Biserica „Sf. Cuvioasa Teodora de la Sihla”, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei (Gimnaziul Principesa N. Dadiani),  Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei,  Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. Hoinărind prin Grădina Publică „Ştefan ce Mare şi Sfânt”, copii au făcut  cunoștință cu istoria apariției celui mai vechi parc din Chişinău, au aflat despre Aleea Clasicilor Literaturii Române, bustul lui A. Pușkin, havuzul, sculpturile leilor,  scuarul Europei etc. Trecând pe lângă Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, copii au aflat despre personalitatea lui Ştefan cel Mare, istoria monumentului, sculptorul Al. Plămădeala. Traversând Piaţa Marii Adunări Naţionale copii li s-a povestit şi despre istoria interesată a clădirii Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” (fosta hotel „Suisse”).Ajunşi în Parcul Catedralei din Chișinău, copii au  aflat informații interesante despre Ansamblul Catedralei alcătuit de Biserică sau Catedrala propriu-zisă, Clopotnița cu patru niveluri și Porțile Sfinte, care se găsesc în apropierea Pieței Marii Adunări Naționale. A fost prima excursie de acest gen pentru copii, lăsându-le impresii frumoase.

T. F.

This slideshow requires JavaScript.

AVIZ!

Stimaţi utilizatori!
Vă aducem la cunoştinţă faptul că serviciul „BiblioTur – descoperim  Chişinăul altfel” (excursiile pietonale gratuite prin centrul capitalei) din cadrul Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” îşi reîncepe activitatea din 16 martie 2017. Calendarul excursiilor şi înregistrarea aici.
Vă aşteptăm la excurii!


“BiblioTur – descoperim Chişinăul altfel”: itinerare testate

Azi, 19 decembrie a fost testat ultimul itinerar Tur prin centrul oraşului (I) (bibliotecar-ghid Liliana Juc). Traseul se intinde pe principala arteră a oraşului – bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, începând de la clădirea Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” în direcţia cartierului Buiucani.

Înainte de a organiza prima excursie cu beneficiarii, viitorii ghizi sunt testați. În cadrul aceleaşi excurii-test sunt verificate: pregătirea ghidului, cunoașterea textului, povestirea atractivă despre obiectivele turistice. În timpul excursiei-test este cronometrat timpul prezentării la fiecare obiect şi durata itinerarului. Au fost testate toate cinci itinerare. Vă propunem cîteva imagini ale excursiilor itinerarului “Pe urmele arhitecţilor renumiţi” (bibliotecar-ghid Svetlana Gumeni) şi “Chişinăul – oraş verde” (bibliotecar-ghid Ludmila Odobescu).

T. F.

This slideshow requires JavaScript.

Proiectul “BiblioTur – descoperim Chişinăul altfel” la  Târgul partenerilor bibliotecii

La data de 9 decembrie 2016 la Chişinău a fost organizat primul Târg al partenerilor de bibliotecă cu genericul „Creăm punţi spre dezvoltare: biblioteca modernă”, organizat de Programul Naţional Novateca. Scopul acestul eveniment important a fost prezentarea celor mai inovatoare servicii și inițiative realizate de bibliotecile publice din Republica Moldova, precum și evidențierea importanței parteneriatelor inovatoare. Biblioteca Municipală “B.P. Hasdeu”, Departamentul “Memoria Chişinăului” au prezentat la acest eveniment serviciul nou “BiblioTur – descoperim Chişinăul altfel”, excursii pietonale, grătuite prin Chişinău. Pe parcursul zilei bibliotecarii-ghizi în hainele care reprezintă epoca interbelică, cusute special pentru acest proiect, au invitat toţi participanţii târgului la excursii, unde ei pot afla mai multe lucruri interesante despre orașul Chișinău.

Vizitatorii standului nostru au aflat despre acest serviciu din videomaterialul “BiblioTur – descoperim Chişinăul altfel”, materialele promoţionale (flyer, semne de carte, calendar, carte de vizită etc. precum şi imagini despre tururile deja desfăşurate) şi din discuția cu bibliotecarii-ghizi. Pentru vizitatori a fost elaborat şi propus un joc interactiv (quiz Kahoot) “Cât de bine cunoașteți Chişinăul”, participanţii au servit bomboane “Chişinăul de seara” şi “Chişinău”. Toată ziua a fost plină de întrebări – serviciul nostru a prezentat un interes, a fost o surpriză, a excitat admiraţie şi dorinţa de a cunoaşte Chişinăului.

T. F.

This slideshow requires JavaScript.


Pe urmele arhitecţilor renumiţi

Joi, 8 decembrie 2016 a avut loc încă o excursie din cadrul proiectului „BiblioTur” – „Pe urmele arhitecţilor renumiţi”. Beneficiarii excursiei au fost elevii din clasa a V-VI-a de la Liceul Teoretic „Nicolae Sulac”, însoţiţi de dna Natalia Borodin, profesoară de istorie.  Sub îndrumarea bibliotecarului-ghid Svetlana Gumeni de la Biblioteca polonă „Adam Mickiewicz” copiii au făcut cunoştinţă cu cei mai remarcabili arhitecţi aiJpeg Chişinăului şi creaţiile lor arhitecturale. Trecând pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, artera principală a oraşului, elevii au aflat istoria monumentelor arhitecturale proiectate de Al. Bernardazzi (Primaria Municipiului Chişinău, Bisericii Sf. Pantelimon, Sf. Teodora de la Sihla, Muzeul Naţional de Arte etc.) şi curiozităţi din biografia arhitectului.

Un alt renumit inginer-arhitector amintit în cadrul acestei excursii a fost Mihail Cecherul-Cuş autorul proiectelor: Sălii cu Orgă, Edificiului Comunităţii Hârboveţ, precum şi arhitectul H. Lonsky şi edificiile înălţate după proiectul acestuia.

Elevii s-au bucurat de o plimbare plăcută prin oraşul vechi, partea de sus, trecând pe străzile Vlaicu Pârcălab, Al. Puskin, A. Sciusev, Mitropolit Bănulescu-Bodoni, Bucureşti, A. Mateevici, contemplând casele vechi şi conacele frumoase, introduse în Registru monumentelor de arhitectură şi păstrate până în ziua de astăzi. Excursia s-a încheiat la Muzeul Oraşului, unde copii au fost pentru prima dată şi au rămas plăcut surprinşi atât de edificiu, exponate cât şi de panorama superbă a oraşului.

T. F.

This slideshow requires JavaScript.

Tur prin centrul orașului II

Astăzi, 17 noiembrie,  a avut loc o altă excursie din cadrul proiectului Bibliotur – Tur prin centrul orașului II. Bibliotecarul Stela Moraru a ghidat elevii clasei a 8-a, a Liceului cu profil tehnologic pentru copiii cu vederea slabă din capitală, prin inima orașului Chișinău, vorbind despre principalele instituții amplasate în acest perimetru, istoria și evoluția acestora ș.a., pentru mai multe detalii despre tur consultați pagina itinerare BiblioTur.

This slideshow requires JavaScript.

 

Instagram pentru proiectul BiblioTur

Bibliotecarii-ghizii au făcut cunoştinţă cu reţeau de socializare Instagram. Formator Ludmila Pânzaru a explicat utilizarea acestuia de pe tablete, participanţii au efectuat exerciţii practice (fotografierea prin Instagram şi crearea instagram stories).

 

 

This slideshow requires JavaScript.

Încă un itinerar al excursiilor a fost testat

Azi, după masă, la ora 12.30, itinerarul Turul prin centrul orașului 2 a adunat copiii din proiectul “Calea ta spre succes” și cîțiva părinți la Biblioteca I. Mangher, de unde a și început excursia (in ordinea inversă a itinerarului). Traversînd Parcul Catedralei, ghidul Stela Morari a vorbit despre istoria Pieței Marii Adunări Naționale. În drum spre Muzeul Național de istorie copiii au aflat despre istoria monumentului lui Ștefan cel Mare, Grădina Publică Ștefan cel Mare, strada Seminarskaia, actuala Bănulescu-Bodoni. Lîngă Biblioteca Națională grupul de excursanți s-a mărit cu incă un participant (cel mai tînăr:). Informații interesante despre Muzeul de Arte Plastice, Palatul Național, Primăria capitalei, Sala cu orgă, Teatrul A. P. Cehov, Casa lui Bartolomeu și Casa Krupenski au fost deosebit de interesante pentru excursanți. La finalul excursiei la grupul nostru erau să adereze și niște turiști din Lituania, dar înțelegîng că au întîrziat, ne-au rugat să-i explicăm calea spre Piața Centrală.

T. F.

This slideshow requires JavaScript.

 


De aici s-a început orașul…

Pe data de 3 noiembrie, a fost organizată o excursie prin orașul vechi. Această zi de toamnă, a adunat copiii dornici de a descoperi enigmele orașului Chișinău. Ghidați de Bortă Daniela șef filiala Traian grupul de copii au ajuns pentru prima dată la Piatra de temelie a orașului Chișinău, lângă care au fost informați despre originea denumirii capitalei.

Traseul a continuat cu vizitarea celor mai vechi clădiri din Chișinău – Biserica „Nașterea Maicii Domnului” (Măzărache) și Biserica Armenească.

Trecând prin strada Ierusalimului, traversând bd. G. Vieru nu am ezitat să trecem pe lângă Teatrul  Național „Eugene Ionesco” – fostul cinematograf  „Moscova”.

Cu pași mărunți am intrat în orașul vechi, unde am vizitat casa-muzeu „A.S. Pușkin” și casa negustorului Mihalache Cațica (Loja Masonică) – actualmente Editura „Litera”, Biserica „Bună Vestire” fondată în 1810 și celebra Moara Roșie.

T. F.

This slideshow requires JavaScript.

Excursia-test a avut succes!

14881481_1311358988906342_637675815_oIeri, după masă, exact la ora 14.00 a avut loc o testare a itinerarului  “De aici s-a început oraşul…”

În aceasta zi de toamnă un grup de bibliotecari de la BM “B.P. Hasdeu” (L. Pânzari, T. Foiu, C. Tricolici, M. Scelcicova, D. Bortă) a făcut o plimbare prin oraşul vechi. Ne-am întâlnit în preajma Pietrei de temelie a Chişinăului, lângă care ghidul Daniela Bortă a povestit despre originea denumirii capitalei, despre cea mai veche clădire din Chişinău – Biserica Mazarache. Ascultând legenda despre râul Bâc, grupul s-a apropiat de biserica Armeană. Trecând prin strada Ierusalimului, traversând bd. Gr. Vieru grupul au intrat în oraşul vechi (asiatic), unde a vizitat locurile legate de biografia lui A. Puşkin, fosta loja masonică (actualmente editura “Litera”), Biserica “Bună Vestire”, monumentul decembristului Mihail Orlov, celebra Moara Roşie. În acest itinerar ne-au impresionat vecinătatea cladirilor vechi şi noi, construite în secolele trecute şi în zilele noastre. În pofida faptului că ziua a fost rece am fost satisfacuți de această promenadă, la care invităm să participe și orașenii, toți cei doritori.

T. F.

This slideshow requires JavaScript.


Viitorii ghizii învaţă să folosească tabletele

Joi, 28 octombrie au avut loc întâlnirea de lucru cu bibliotecarii-ghizi pentru stabilirea orarului de excursii, câteva momente organizaţionale. Formatorul Ludmila Odobescu (filiala M. Drăgan) a învăţat participanţii cum să folosească tablete: să facă fotografii, cum să utilizeze galerie-foto,  descarcarea unui document pe tableta etc. Au fost distribuite materiale promoţionale.

unnamed-8


 Prima excursie

Astăzi, 19 octombrie, în cadrul Tarabei serviciilor moderne desfășurată la BM „B.P. Hasdeu”, a fost lansat proiectul BiblioTur descoperim Chișinăul altfel ce oferă excursii pietonale gratuite prin centrul capitalei.

Imediat după prezentarea proiectului a avut loc primul blitz-tur ce a inclus obiective turistice din preajma BM „B.P. Hasdeu”. Bibliotecarul-ghid Liliana Juc, în timpul excursiei, a purtat o haină reprezentativă pentru epoca interbelică, special realizată pentru acest eveniment.

Excursia a inițiat în preajma bibliotecii, unde Liliana Juc a prezetat interactiv istoria clădirii BM „B.P. Hasdeu”, ulterior elevii au traversat bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, poposind lângă monumentul domnitorului, unde au aflat informații inedite despre acesta. Următoarea etapă a traseului a inclus: Piața Marii Adunări Naționale, Casa Guvernului, Parcul Catedralei, Complexul arhitectural al Catedralei „Nașterea Domnului” (Porțile Sfinte, Clopotnița, Catedrala). Pe parcursul escursiei ghidul a utilizat un album cu imagini ale orașului vechi. Participanții la excursie au primit o serie de materiale promoționale.

Proiectul a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Beneficiarii excursiilor sunt, prioritar, elevii instituțiilor de învățământ din Chișinău și din republică, persoane în etate ș.a.

selecție de imagini și text
Taisia Foiu, Gabriela Bulduma


Bibliotecarii învață să fie ghizi

Etapa practică a proiectului BiblioTur – descoperim Chișinăul altfel s-a început cu instruirea bibliotecarilor în aspecte legate de specificul activității ghidului de turism, organizarea și desfășurarea excursiei. În calitate de instructor a fost invitat cunoscutul ghid național, Ion Pirojoc, profesor la cursurile Școlii Turistice Superioare, care a partajat experiența sa de ghid turistic. Cursul de instruire a demarat cu un module teoretic și a fost continuat cu o activitate practică – o excursie prin oraș. Bibliotecarii, viitorii ghizi, au participat la o excursie model prin centrul orașului, fiind ghidați de profesorul Ion Pirojoc.

20160922_10285720160922_114334

În ziua a treia bibliotecarii au lucrat la itinerare, conturînd obiecte și texte de control. Profesorul a analizat aceste elemente ale procesului de pregătire a excursiei, ajustîndu-le, punînd accente pe obiectele necesare a fi incluse în itinerar și dînd sfaturi referitor la textul de control și cel individual. Acum bibliotecarii-ghizi vor lucra la textele individuale ale excursiei și se vor pregăti pentru o testare – excursia-model, care va avea loc la începutul lunii octombrie.

La express-cursul de ghizi a participat și Iulia Covali, bibliotecara din Orhei, care entuziasmată va promova ideea și în orașul natal.

T. F.

 14425569_680226795469686_656443161417241819_o14370395_680227015469664_3042019237144887094_n


COMUNICAT DE PRESĂ

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” anunță implementarea de Departamentul „Memoria Chișinăului” a proiectului BiblioTur – descoperim Chișinăul altfel.

Proiectul va oferi o platformă și resursă relevantă pentru comunitatea chișinăuiană despre capitala republicii noastre – orașul Chișinău. Este o inițiere în scopul salvgardării, dar și promovării datelor, cunoștințelor inedite referitoare la Chișinău și chișinăuieni prin intermediul materialelor cu caracter general; informațiilor despre personalitățile marcante care au trăit, au activat sau au vizitat Chișinăul; vor fi prezentate curiozități din istoria și viața contemporană a capitalei, fotografii de epocă – prin intermediul tururilor ghidate de către bibliotecari.

Proiectul BiblioTur – descoperim Chișinăul altfel este o ocazie de a cunoaște istoria orașului Chișinău de către tineri și adolescenți. Soluția propusă de BiblioTur – descoperim Chișinăul altfel are ca premisă formarea de bibliotecari-ghizi ai Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” în cadrul Centrului Național de Excelență Profesională pentru Bibliotecari, care să ofere tururi ghidate către obiective cu o semnificație deosebită pentru oraș. La fel, proiectul va oferi posibilitatea de a descoperi orașul mergând pe jos, vizitând locuri cu valoare istorică și artistică. Informațiile despre oportunitățile de a beneficia de un tur ghidat se vor plasa pe blogul Chişinău, oraşul meu.

Derularea proiectului se va desfăşura în perioada iulie 2016 până în iulie 2017, fiind finanțat prin programul de granturi pentru democrație, oferit de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii şi susținut de Ambasada SUA în Republica Moldova.

Mai multe detalii despre proiect puteți afla pe site-ul www.hasdeu.md și https://orasulmeuchisinau.wordpress.com/ sau la telefonul 022-22-16-97 (Taisia Foiu, director al Departamentului „Memoria Chișinăului”, email: foiutaisia@gmail.com).